Образованието оди напред, ние го следиме.

 

Откажување на Повикот за Ерасмус+ Повелба за мобилност за стручно образование и обука (Vocational Education and Training Mobility Charter) за периодот 2015-2020

На 25 јуни 2014 Европската Комисија ја информира Националната агенција дека го откажува Повикот за Ерасмус+ Повелба за мобилност за стручно образование и обука (Vocational Education and Training Mobility Charter)за периодот 2015-2020. Во продолжение го пренесуваме јавниот текст на ова откажување во изворна форма:

Повеќе...

26-05-2014 16:19

Соопштение за медиуми

Почитувани,

Амбасадорот во Мисијата на Република Македонија во Европската унија,    Д-р. Андреј Лепавцов во име на Република Македонија и г-дин Јан Трушчински, Генерален Директор во Генералниот Директорат за образование и култура на Европската Комисија во име на Европската унија денес го потпишаа Меморандумот за разбирање за учество и имплементација на програмата ЕРАЗМУС ПЛУС 2014-2020 во Република Македонија. Активно учество во подготовката и реалзацијата на овој процес имаше Директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност г-дин Дарко Димитров, кој воедно присуствуваше на чинот на потпишување на Меморандумот.

Повеќе...

Учество на Директорот на НА, Г-дин Дарко Димитров,на научна конференција на УКИМ Скопје

Директорот на Националната агенција за европски образовни програми и моблиност г-дин Дарко Димитров на 15.05. 2014 година учествуваше на научната конференција „Реформите во воспитно-образовниот систем во Република Македонија“ и даде активен придонес  за нејзината успешна реализација.

Повеќе...

Повик за ERASMUS CHARTER за периодот 2014-2020

Извршната агенција за образование, култура и аудиовизулени политики при Европската Комисија го објави Повикот за доставување апликација за ERASMUS CHARTER за периодот 2014 - 2020 година. Сите детали за повикот може да се најдат на порталот на Извршната агенција.

Учество на Националната агенција на Саемот за образование на УКИМ - 11 април 2014

Националната агенција за европски образовани програми и мобилност се претстави со свој штанд на Саемот за образование кој што на 11 април 2014г. беше организиран од страна на Универзитетот Св. Кирил и Методиј Скопје. Штандот на Националната агенција беше посетен и од Претседателот на Република македонија, Проф. Д-р Георге Иванов, Министерот за образование и наука Г-дин Спиро Ристовски и Ректорот на УКИМ Проф. Д-р  Велимир Стојковски. При посетатата беше разговарано за можностите што новата програма Еразмус+ ги нуди за македонските граѓани, како и за перспективите за Република Македонија со нејзинотот учество во европски програми за образование, млади и спорт.

Работилница за Клучна акција 2

Почитувани, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност организира работилница за Клучната акција 2 – Соработка за иновација и размена на добри практики, за акцијата Стратешки партнерства. На работилницата ќе се дискутираат правилата за аплицирање, начинот за аплицирање и како се пополнува апликација.

Работилницата ќе се одржи во просториите на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Заинтересираните лица да се пријават на следната електронска пошта info@na.org.mk најдоцна до 10.04.2014, 15.00 часот.

Заинтересираните лица при пријавувањето потребно е да го наведат полето на интерес, односно да наведат во кој дел од стратешки партнерства сакаат да аплицираат. (Училишно образование, стручно образование и обука, високо образование, образование на возрасни и млади, меѓусекторска соработка)

Заинтересираните лица по електронска пошта ќе бидат известени за точниот датум и време на одржување на работилницата.

Повик за аплицирање на кандидати за волонтирање во Националната агенција за европски образовни програми и мобилност

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, врз основа на Програмата за волонтирање за 2014 година, има потреба од ангажирање на волонтери, поради што објавува јавен повик за аплицирање на кандидати за волонтирање во Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Повеќе...

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Во врска со Јавниот повик за НАДВОРЕШНИ ЕВАЛУАТОРИ за оценување на предлог проекти и/или периодични или финални извештаи од одобрени проекти во рамките на програмата ЕРАЗМУС+ (2014-2020), Ве информираме дека се продолжува рокот за аплицирање до 12.03.2014 година 12.00 часот. Сите останати одредби од Повикот остануваат непроменети.

Повеќе...

еТвининг семинар во Турција (Коња), 18-20 септември 2014

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност резервира четири места на еТвининг – контакт семинарот во Република Турција (Коња - Konya) што ќе се одржи од 18 до 20 септември 2014 година. Организатор на настанот е еТвининг Националниот сервис за поддршка на Република Турција (eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi - http://etwinning.meb.gov.tr).

Потенцијалните апликанти може да аплицираат за овие места најдоцна до 27 август 2014. Покрај пополнетата апликациска форма, потенцијалните учесници треба да достават и кратка биографија во Еуропас формат и тековна состојба од централен регистар за училиштето.

Повеќе...

Успешна приказна од мобилност на ученици на АСУЦ Боро Петрушевски Скопје во Вилнус, Литванија

ИНТЕРВЈУ СО АЛЕКСАНДАР ВЕЛИНОВСКИ, УЧЕНИК КОЈ ПОСЕТУВАЛ ПРАКСА ВО АВТОМОБИЛСКИТЕ ГИГАНТИ ВО ЛИТВАНИЈА - ПРЕВЗЕМЕНО ОД ДНЕВНИОТ ВЕСНИК ВЕЧЕР (http://www.vecer.mk/default.asp?ItemID=0BC81CFA6AB8744BA29077BE96FCC255)


На нас гледаа како на обични ученици, дојдени некаде од Македонија кои не ги разбираат работите како мајстори со долгогодишно искуство. Сепак, им докажавме дека сме квалитетни, вели Велиновски


Александар Велиновски е поранешен ученик во средното стручно училиште АСУЦ "Боро Петрушевски", кој преку програмата за мобилност Леонардо да Винчи на Националната агенција за европски програми и мобилност посетувал обука во Литванија за автомеханичари. Искусил каква е работата во современите сервиси на автомобилските гиганти "Волво", "БМВ" и "Пежо" како и практичната настава во Литванија, искуства кои ги споделил со соучениците и кои ги раскажуваше за "Вечер"

Повеќе...

Соопштение до сите организации во Македонија во кои има волонтери преку МвА - Акција 2 -

Се повикуваат сите организации во Македонија кои тековно  во своите организации имаат волонтери преку Акција 2 Европски волонтерски сервис ЕВС,  да достават информации за волонтерите со пополнување на табелата со податоци која може да се најде на следниот линк.

Сите податоци треба да се достават на е-маил: info@na.org.mk најдоцна до 18 јули (петок) 2014 година.

По обработка на податоците организациите по е-маил ќе ги добијат сите детали за обуките кои ќе бидат организирани од НА за ЕВС волонтерите во Македонија.      

Повеќе...

Соопштение за медиуми

19.06.2014

Директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност  г. Дарко Димитров  на 19.06 и 20.06.2014г. учествува на Третиот Министерски состанок  на  Западно Балканската платформа за образование и обука кој што се одржува во Брисел организиран од Европската Конисија.

Повеќе...

Соопштение на европската комисија / 13 јуни 2014

Одложување на склучувањето на грант договорите

Еразмус+ 2014 повикот за Клучните акции 1, 2 и 3 стартуваше успешно . Европската комисија и Националните агенции примија голем број на апликации и сме задоволни што гледаме голема потреба од Еразмус+ низ цела Европа.

Сепак, поради бројни технички проблеми некои Национални агенции можеби нема да бидат во ситуација да ги потпишат грант договорите пред почетокот на соодветните Клучни акции.

Во ситуација каде што националните агенции ја финализирале селекцијата за соодветните акции и ги известиле апликантите за резултатите, успешните апликанти можат, зависно од Клучната акција и полето, да започнат со имплементација на активностите, и тоа од:

Повеќе...

Учество на конференцијата LOOK BEYOND

Директорот на Националната агенција, Г-дин Дарко Димитров, учествуваше на конференцијата LOOK BEYOND што се одржа од 10 до 11 јуни 2014 во Конгресниот Центар на Скопски Саем. Конференцијата собра на исто место претставници од: Македонската национална агенција, Младинскиот оддел при Советот на Европа, Европската комисија, Партнерство за млади помеѓу ЕУ и Советот на Европа, Европскиот младински форум, SALTO ресурсни центри, како и млади луѓе од 70 младински организации од Македонија и Европа. Ова е единствен настан во Македонија од ваков тип, кој на едно место ќе собере преку 200 преставници на младинскиот и граѓански сектор од цела Европа, со значајно присуство на Европските институции.

Повеќе...

Презентација на ЕРАЗМУС+ пред членовите на СПУКМ

На ден 16.05.2014 година НАЕОПМ исзврши презентација на програмата Еразмус+ (Клучна акција 1, Високо образование) при СПУКМ во конгресниот центар во ОХРИД. На Презентацијата беа присутни Претседателот, Секретарот и сите членови на студентскиот парламент на СПУКМ.

Повеќе...

Образовниот систем на Република Македонија на порталот EURYPEDIA

Извршната агенција за образование, култура и аудиовизуелни политики го објави описот на образовниот систем на Република Македонија на порталот EURYPEDIA. Описот е на англиски јазик и е достапен на следниот линк https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/former_Yugoslav_Republic_of_Macedonia:Overview.

Повеќе...

Учество на НА на Саемот на образование на УКИМ - 11 април 2014 Скопје

На ден 11.04.2014 година се одржа настан при Универзитетот Кирил и Методиј – Скопје со назив “Отворен ден запознајте го УКИМ ”. На овој настан присуствуваа поголемиот дел од Факултетите при УКИМ со свои штандови. Покрај Факултетите од Р. Македонија со свои штанд учествуваше и НАЕОПМ при што присутните на настанот беа информирани за програмата Еразмус+ воедно се промовираше и ЕУРОПАС.

Повеќе...

Повик за ERASMUS CHARTER за периодот 2014-2020

Извршната агенција за образование, култура и аудиовизулени политики при Европската Комисија го објави Повикот за доставување апликација за ERASMUS CHARTER за периодот 2014 - 2020 година. Сите детали за повикот може да се најдат на порталот на Извршната агенција.

Повеќе...

СОУ „Ѓошо Викентиев“ ќе презентира сопствени изработки на картинг и лего роботи во Германија

Средното Општинско Училиште „Ѓошо Викентиев“ од Кочани во рамките на проектот финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (преку Програмата Доживотно учење) ќе презентира сопствени изработки на картинг и лего роботи во Германија.