tl_files/docs/eplus/images/2018/logo_erasmus_plus001_0.png   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en
     
tl_files/docs/eplus/images/2018/500x69_Banner_E+PRP.png

Моментално нема новости.

еТвининг во наставната програма за информатика за 6-то одделение

Со помош на нашата соработничка Гордана Јанакиевска, советник по информатика при Бирото за Развој во образованието, успеавме да ја вметнеме еТвининг платформата во наставната програма по информатика за 6 одделение.

Дадена е јасна препорака од БРО до наставниците да се користи еТвининг платформата и еТвининг алатките во нивната настава за изготвување на практични вежби.

Повеќе...

Работна средба за еТвининг

Четврток, 30 август 2018 година

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во соработка со OОУ „Панајот Гиновски“ од Општина Бутел и еТвининг амбасадорката, г-ѓа Елена Блажевска, денеска одржа работна средба за еТвининг платформата во истоименото училиште.

Повеќе...

Директорката Димова додели Повелба за мобилност во областа на стручно образование и обука од програмата Еразмус +

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Aug2018/NA-charter-30AUG/40353195_257692911737076_2454299455743066112_n.jpgЧетврток, 30 август 2018 година

 

Денеска, во просториите на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, директорката Лидија Димова, му додели Повелба за мобилност во областа на стручно образование и обука од програмата Еразмус + на ДУЦОР „Партеније Зографски“ од Скопје.

Повелбата ја прими директорот на училиштето, г. Блаже Митев, а присутни на доделувањето беа претставници на училиштето и координаторката на проектот, г-ѓа Фредерика Тасевска.

 

 

 

Повеќе...

ТАС настан: Контакт семинар во Валета, Малта

Тема на контакт семинарот: Контакт Семинар за развој на eTwinning KA2 проекти за развој на јазикот (Contact Seminar on developing eTwinning KA2 projects for language development)

Целта на семинарот

- Да се обезбедат можности за споделување на знаења, добри практики и искуства поврзани со различни аспекти на Еразмус проектите за образование, со посебен акцент на проекти поврзани со проекти за еТвининг KA2, со приоритет на развојот на јазикот;

- Анализа на потребите на координаторите на проектите во фазата на апликација, вклучувајќи го целосното разбирање на главните приоритети во секторот за образование на училиштата, развојот на стратегијата за интернационализација и рамката за квалитет;

Повеќе...

Работна средба на директорката Димова со претставничка на Министерството за култура

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Aug2018/NA-27aug/40143956.jpg

Понеделник, 27 август 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски и образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, денеска во просториите на агенцијата имаше работна средба со г-ѓа Билјана Прентоска, одговорно лице во Министерството за култура за програмите на УНЕСКО и Креативна Европа.

На состанокот се разговараше за координација на заеднички настапи во наредната 2019 година, потоа се идентификуваа можните места за соработка, каде програмата ЕРАЗМУС се поклопува со програмата Креативна Европа.

 

 

 

Повеќе...

Учество на директорката Димова на завршна конференција

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Aug2018/skopje23aug/IMG_6640.JPGПеток, 24 август 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, на 23 август учествуваше на завршната конференција на проектот Joint Program for Sustainability Leadership” кој е финансиран од страна на Националната агеницја за европски образовни програми и мобилност во клучна акција 2 - Стратешки партнерства во областа на високо образование, што се одржа на Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје.

Во своето обраќањe директорката Димова, меѓу другото, истакна  „Европеизацијата на Македонија не започнува со скрининг процесот или со отворањето на поглавјата. Почнува кога ќе имаме вакви производи и кога ќе почнат странски студенти да доаѓаат во Македонија и да студираат тука. Евроинтеграцијата најмногу се чувствува во областа на образованието токму од проекти како што е овој“.

Повеќе...

ТАС настан: 100 % младински град – меѓу секторски реформи за локалните младинските политики

Тренинг курс

11-17 ноември 2018 | Брага, Португалија

100% Младински град е интегриран акционен план на Локалните младински политики со меѓу секторски пристап кој е фокусиран на анализите за потребите на младите преку процес за младинско учество. Го опфаќа предизвикот за неактивни млади со кои се соочуваат многу градови во Европа.

Овој тренинг е пракса преку која се комбинираат евалуација споредување на стандарди, неколку методологии развиени во ЕУ, високо ниво на учество, отворена метода за координација, структурен дијалог и ко-менаџмент.

Цели:

- Да се промовира неформалното образование и да се обезбедат методологии и алатки за развој на Локалните младински политики;

Повеќе...

Онлајн апликациски формулари за трет рок 2018 година

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност го има задоволството да ги информира сите заинтересира институции и потенцијални апликанти дека онлајн апликациските формулари за третиот рок за аплицирање за акциите

∙ KA105 Мобилност на млади
∙ KA125 Волонтерски проекти 
∙ KA205 Стратешки партнерства за млади
∙ KA347 Дијалог помеѓу младите и ностителите на политиките

се објавени на веб страницата на Извршената агенција за образование, култура и аудио-визуелни политики. Сите формулари се достапни на линкот https://webgate.ec.europa.eu/web-eforms/

Крајниот рок за аплицирање за овие акции е 04 октомври 2018 година.

 

Повеќе...

Соопштение до сите младински организации кои имаат тековна ЕВС акредитација

Се повикуваат сите здруженија на граѓани кои имаат валидна ЕВС акредитација  за организација домаќин и организација испраќач на волонтери,  но немаат акредитација за координатор организација да поднесат повторно апликација за акредитација за организација домаќин, организација испраќач и организација координатор за волонтери. 

Согласно правилата на програмата Еразмус + и Водичот за апликанти 2018 година сите потенцијални апликанти за волонтерски проекти во КА1 мора да поседуваат Акредитација за т.н. координатор организација. Освен за тековната Еразмус +програма поседување на валидна акредитација е потребна и за European Solidarity Corp програмата која ќе биде достапна за Македонија во рокот за аплицирање во октомври 2018.     

Повеќе...

ЈАВЕН ПОВИК За ангажирање експерт за спроведување, истражување и анализа

Врз основа на предвидените цели и задачи за импелементација на проектот „Транснационална истражувачка студија за образование и кариерни можности на учениците во ВЕТ(стручно образование и обука)-Еразмус+“Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (НАЕОПМ) објавува Јавен повик за ангажирање експерт за спроведување, истражување и анализа  Проектот „Транснационална истражувачка студија за образование и кариерни можности на учениците во ВЕТ(стручно образование и обука)-Еразмус+“има за цел да го измери влијанието на проектите за мобилност од програмата Еразмус+ во областа на стручно образование и обука врз кариерните можности на учесниците во мобилностите.

Повеќе...