Новости

Состанок со високи претставници од ЕК - 21.11.2013, простории на Националната агенција

Во просториите на Националната агенција се одржа состанок со високи претставници на Европската комисија, на кој се дискутираа практични аспекти за целосно вклучување на Република Македонија во новата програма Еразмус+.

Повеќе...

20-11-2013 21:08

Инфо-ден во општина Охрид

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.


Инфо-денот ќе се одржи на 22 ноември (петок) во голема сала на општина Охрид со почеток во 12:00 часот.

Повеќе...

20-11-2013 18:00

Одобрен е Еразмус Плус!

Одобрена регулативата за Програмата Еразмус Плус од страна на Европскиот Парламент!

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност со огромно задоволство Ве информира дека Регулативата за Програмата Еразмус плус е одобрена од страна на Европскиот Парламент. Ова претставува чекор поблиску до усвојување од страна на Советот на Европа кое се очекува во месец декември.

 

Повеќе...

19-11-2013 10:29

Инфо-ден на Економски факултет во Скопје!

Почитувани,

Македонската Национална агенција за европски образовни програми и мобилност има чест да Ве покани на инфо-ден за презентација на своите активности во кои што и Вие имате шанса да се вклучите.

Инфо-денот ќе се одржи на 21 ноември (четврток) во амфитеатар 2 на Економскиот факултет во Скопје со почеток во 11:30 часот.

Повеќе...

Македонски студенти ќе можат да студираат во ЕУ во рамки на Еразмус Плус

tl_files/docs/images/DD_c.JPGИзвор: Македонска информативна агенција

Како што јавува дописникот на МИА од европската престолнина, на состанокот во Брисел,

директорот и претставниците на македонската Национална агенција дискутираа за
претстојната програма “Еразмус плус 2014-2020” која ги наследи досегашните програми
“Доживотно учење” и “Млади во акција” на Унијата, во кои Македонија исто така беше
вклучена.
Директорот на Националната програма одржа состаноци со одговорните претставници на
Директоратот за образование и култура, на кои се дискутираа задачите кои треба да се
завршат на национално ниво во однос на македонското вклучување во новата програма. Во
таа насока, идната недела во Македонија ќе пристигнат претставници на Директоратот за
образование на Еврокомисијата за да учествуваат на Меѓународната конференција за
образование на наставници што ќе се одржи во Охрид.

Повеќе...

Саем на франкофонски студии - Скопје, Дом на АРМ - 08 ноември 2013

Претставници на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност учествуваа на Саемот на студии во Франција кој е во организација на Францускиот институт во Скопје и одделот за високо образование Кампус Франс кој се одржува денеска (8 ноември) во Домот на АРМ во Скопје. Националната агенција ги претстави европските образовни програми со кои што управува на децентрализирано ниво.

Повеќе...

Инфо-ден на Националната агенција - Скопје, СРЦ Борис Трајковски - 07 ноември 2013

На 07 ноември 2013г., во СРЦ Борис Трајковски Скопје, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност го организираше првиот од серијата инфо-денови за последниот квартал на 2013г. На настанот беа презентирани новата програма за образование, обука, млади и спорт на ЕУ за периодот 2014-2020г. ЕРАЗМУС ПЛУС, и мрежите ЕУРОПАС и ЕВРИДИКА кои што од 2013 година во Република Македонија ги имплементира Националната агенција.

 

Повеќе...

Објавен е образецот за финалниот извештај за ЕРАЗМУС - договорна година 2012

Универзитетите корисници на грантови од потпрограмата ЕРАЗМУС за академската 2012/2013 година потребно е да достават финален извештај најдоцна до 15 ноември 2013. Извештајот се доставува до Националната агенција,  образецот за финалниот извештај може да го превземат од следниот линк.

Повеќе...

ПОЧНУВААТ ИНФО-ДЕНОВИТЕ НА „НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЈА“

Соопштение за медиумите

Скопје, 30 октомври 2013

 

Можности за мобилност и професионален развој за македонските граѓани во ЕУ

 - Нашата цел е да се зголеми видливоста на нашата работа, презентирање на добри практики од успешно спроведени проекти во сегашните програми, како и претставување на можностите. Во соработка со Министерството за образование и наука, како и со Европската Комисија, посветени сме на целосното учество во новата програма Еразмус плус 2014-2020, со што стануваме програмска земја. На нашите корисници ќе им бидат достапни сите акции кои се достапни и на земјите членки на ЕУ и на останатите програмски земји - вели Дарко Димитров, директор на Националната агенција.

Повеќе...

Европска Комениус-еТвининг конференција: Училишните лидери дискутираат како да ја искористат помошта од ЕУ за развој на училиштата

100 училишни лидери со искуство во Комениус и еТвинигнсе собраа во Вилнус, Литванија, на почетокот на октомври 2013 година за да дискутираат како ЕУ подржаните активности како што се училишните партнерства и обуката на наставниците може да бидат стратешки употребени за да се воведат позитивни промени во училиштата.

Повеќе...