tl_files/docs/eplus/images/2018/logo_erasmus_plus001_0.png   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en
     
tl_files/docs/eplus/images/2018/500x69_Banner_E+PRP.png

Моментално нема новости.

Одржани две презентации за Европас и Еврогајденс

Четврток, 5 декември 2019 година

Претставничката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Анабела Наскоскa, на 5 декември одржа две презентации за европските образовни мрежи Eвропас и Eврогајденс, едната во ООУ Љубен Лапе-Скопје, пред наставничкиот кадар и другата пред ученици од 4 година од СУГС Орце Николов-Скопје.

Пред наставничкиот кадар беше објаснето Европас портфолиото, какви сè документи содржи и како да се направи.

Повеќе...

Одржани презентации за Европас и Еврогајденс

Среда, 4 декември 2019 година

Претставничката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Анабела Наскоска на 3 и 4 декември одржа презентации за европските образовни мрежи Европас и Еврогајденс во СУГС Браќа Миладиновци и АСУЦ Боро Петрушевски - Скопје.

На презентациите присуствуваа ученици од СУГС Браќа Миладиновци и АСУЦ Боро Петрушевски - Скопје на кои им беа објаснети Европас документите, при што се обрна внимание на Европас кратката биографија и Европас мобилност и како да ги изработуваат, а воедно беа напоменати и другите Европас документи.

Повеќе...

Реализирани две редовни обуки кои се составен дел од волонтерските проекти

Среда, 4 декември 2019 година

Во период од 2 до 5 декември, во Битола, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност реализира две редовни обуки за волонтери кои се вклучени во волонтерски активности во Република Северна Македонија финансиски поддржани преку програмата Еразмус+ и Европски солидарен корпус.

Повеќе...

Еразмус недела при Меѓународен балкански универзитет

Четврток, 28 ноември 2019 година 

На 26 ноември претставници од Националната агенција присуствуваа на Еразмус меѓународна недела што се одржа при Меѓународниот балкански универзитет во Скопје.                

На настанот присуствуваа професори и студенти од Универзитети од Бугарија, Полска, Литванија и Шпанија, како и претставници од домашните универзитети и студенти. 

Повеќе...

Презентации за европските образовни мрежи Европас и Еврогајденс

Четврток, 28 ноември 2019 година

На 27 ноември се одржаа презентации за европските образовни мрежи Европас и Еврогајденс во ООУ Ацо Шопов во Радишани.

Претставничката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Анабела Насковска, која воедно е вработена во Европас центарот при Националната агенција, ги презентираше европските образовни мрежи пред одделенските и предметни наставници од ООУ Ацо Шопов.

Повеќе...

27-11-2019 11:33

ЈАВЕН ПОВИК за избор на тројца (3) наставници за учество на PDW (eTwinning Professional Development Workshop) на тема“Digital Competences & IT Didactics” во Виена - Австрија од 11-13 декември 20

Во согласност со работната програма за 2019-2020г., Националната агенција за европски образовни програми има предвидено учество на тројца (3) наставници од училиште кое има добиено еТвининг ознака за училиште,на PDW(eTwinnning Professional Development Workshop) за “Digital Competences & IT Didactics” во Виена - Австрија  од 11-13 декември 2019 г.Износот на котизацијата и патните трошоци ги покрива Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Повеќе...

Одржана Европас конференција во Охрид

Петок, 22 ноември 2019 година

Во периодот од 18 до 20 ноември, во Охрид, се одржа Европас конференција, на која присуствуваа 40 наставници од основните и посебните училишта од Скопје и од Велес.

Конференцијата Европас е одржана согласно програмата за европската мрежа Европас.

Повеќе...

Учество на состанок за претставниците на еТвининг националните сервиси за поддршка од Европа

Четврток, 21 ноември 2019 година

Од 19 до 20 ноември, во Брисел, се одржа состанок за претставниците на еТвининг Националните сервиси за поддршка од Европа, на кој присуствуваа претставничките од Националната агенција, Деспина Србиновска и Драгица Ивановска, а кој го водеа претставници од Европската комисија.

Повеќе...

Заеднички состанок во Брисел за Европас, Еврогајденс и Европска рамка за квалификации

Четврток, 21 ноември 2019 година

На 15 ноември во Брисел беше одржан заеднички состанок за Европас, Еврогајденс и Европска рамка за квалификации.

На настанот учествуваа претставници од националните Европас и Еврогајденс центри како и национални координатори на европската рамка на квалификации. Од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, која е воедно е и национален Европас и Еврогајденс центар, учествуваа Маја Колекеска, Гоце Величковски и Александар Гочев.

Повеќе...

Учество на состанок за Еразмус+

Четврток, 21 ноември 2019 година

Во периодот од 13 до 15 ноември, на покана од Генералниот директорат за образование, млади, спорт и култура, претставници од Националната агенција присуствуваа на состанок за Еразмус+, високо образование кој се одржа во Брисел, Белгија.

Повеќе...