Новости

Одржан инфо-ден на Американ колеџ, ФБЕ, ИБЕ и МИТ универзитет

Вторник, 8 октомври 2019 година 

Согласно годишната програма за настани на Националната агенција, во делот на високо образование (КА103, КА107, КА203 и проектот Студирај во Европа), на 28 септември претставници од Националната агенција присуствуваа на отворен инфо- ден, кој се одржа пред просториите на Американ колеџ – Скопје, Факултет за бизнис економија, Институтот за бизнис економија и МИТ универзитет. 

Повеќе...

Учество на WBAA-тренинг

Вторник, 8 октомври 2019 година

Во организација на претставници од Western Balkan Alumni Association се организираше тренинг од 27 до 29 септември, во хотел Молика, Пелистер.

На тренингот се појаснуваа правилата и процедурите за аплицирање за програмите Еразмус+, Хоризонт 2020 и COST. 

Повеќе...

08-10-2019 12:49

Соопштение за јавноста на директорката на Н.А.Е.О.П.М. Лидија Димова

Почитувани граѓани,

Очајот и паниката ќе растат од ден на ден се до одржувањето на Советот на ЕУ кога Република Северна Македонија ќе добие датум за почеток на пристапните преговори. Очигледно дека ВМРО-ДПМНЕ нема ниту храброст, ниту смелост да се соочи со директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова и покрај нејзината покана да организираат Надзорна расправа во Собранието пред очите на целата македонска јавност. Но, веројатно и премногу очекуваме од партија која умее да зборува само со јазикот на криминалот и на незнаењето, и во која бегалците од правдата и несудените амбасадори размислуваат само како да и наштетат на својата држава. Излегувањето на мегдан не е карактеристика за ВМРО-ДПМНЕ и затоа Александар Николоски се крие зад младиот, неискусен, но и неук Стефан Андоновски во добро познатиот манир на ДПМНЕ – кукавички!

Повеќе...

Одржан инфо-ден за новата програма „Европски солидарен корпус“

Среда, 2 октомври 2019 година

На 28 септември 2019 година, во просториите на Студентскиот дом, Битола, се одржа инфо-ден за програмата „Европски солидарен корпус“.

(https://europa.eu/youth/solidarity_en)

На инфо-денот присуствуваа претставници на здруженија на граѓански организации, лица кои активно работат во полето млади и неформално учење, потоа претставници од локалната самоуправа, младински работници, библиотеки и училишта, како и други заинтересирани лица. 

Повеќе...

Одржан „Хакатон Скопје 2019“

Понеделник, 30 септември 2019 година

Од 17 до 20 септември 2019 година во Скопје, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност беше домаќин на првиот Хакатон настан, како дел од Стратегиското партнерство Млади на работа.

Темата на настанот беше Младинска работа за вработување и претприемништво: поддршка на младите луѓе да ги препознаат претприемничките и дигиталните компетенции развиени преку активности за младинска работа.

 

 

Повеќе...

Учество на 62. состанок на мрежата Евридика

Понеделник, 30 септември 2019 година

На 23 и 24 септември 2019 година во Брисел, Белгија, во организација на Генерален директорат за образование и култура се одржа 62. состанок на мрежата Евридика, која врши истражувања и објавува извештаи за различни теми од образовните политики. 

На состанокот присуствуваше Милена Петрушевска, одговорно лице за мрежата Евридика. 

Повеќе...

Учество на вториот европски образовен самит

Понеделник, 30 септември 2019 година

На 26 септември 2019 година, во Брисел, Белгија, беше одржан вториот европски образовен самит на кој учествуваа речиси 800 претставници од цела Европа.

Претставничките на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ца Милена Петрушевска и г-ѓа Деспина Србиновска-Шандуловска зедоа активно учество на настанот.

Повеќе...

Десетмесечна мобилност за првиот студент со посебни потреби

Четврток, 26 септември 2019 година

Претставниците на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, на 25 септември, присустваа во Универзитет во Тетово, каде и официјално го испратија на 10-месечна мобилност првиот студент со посебни потреби од Република Северна Македонија.

Преку ЕРАЗМУС+ програмата, студентот Гадаф Мемеди, студиите ќе ги продолжи во Philipps – Universtat Marburg, во времетраење од 10 месеци.

Повеќе...

Потпишан стратегиски договор за соработка

Четврток, 26 септември 2019 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова и директорот на Португалската национална агенција за Еразмус+ и YiA, г. Луиш Алвеш, денеска, во просториите на Националната агенција потпишаа стратегиски договор за соработка меѓу Португалската национална агенција за Еразмус+ и YiA и Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Повеќе...

Одржано тестирање на новата Европас платформа

Среда 25 септември 2019 година

Претставничката на Европас центарот при Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Анабела Насковска Петрески, на 25 септември, одржа тестирање на новата Европас платформа во АСУЦ Боро Петрушевски Скопје.

Повеќе...