Вовед

Република Македонија низ вековите била раскрсница на големи цивилизации, и како таква има богата историја и природни убавини. Влијанието на турската култура како и силната етничка разнообразност се рефлектираат во многу историски знаменитости, што исто така ја прикажува нејзината поврзаност ро римската, византиската и отоманската империја. Модернистичката архитектура на главниот град Скопје ја нагласува неговата улога како симбол на повторното раѓање и раст како земја која што надмина многу пречки и потешкотии за да стане она што е денес.

Науката е силната страна на универзитетите од оваа земја, и тие нудат мноштво на можности за истражување за оние кои бараат да студираат на мастер или докторски студиски програми. Во Македонија ќе наидете на топло добредојде за странските студенти и ќе уживате во имате можност да уживате во многу настани што го слават богатото културно наследство на земјата. Нејзината култура ги негува ликовната уметност, поезијата и музиката; фестивалите се одржуваат често и ги слават празниците, традициите и уметноста. Може да уживате во фестивали на модерна музика и џез – во Македонија може да се најдат мноштво од културни искуства.

За деталите во врска со можностите за студирање во Македонија, прописите за стипендирање на студенти и погодностите што ги уживаат студентите посетете го веб сајтот на Министерството за образование и наука.

Translate »